Lokaal basisscholenkampioenschap

LET OP: Table Stars the Battle 2020 krijgt een andere opzet, datum en locatie. Meer informatie hierover lees je in dit nieuwsbericht. Zodra er meer informatie bekend is wordt de website tekst aangepast. 

Jaarlijks organiseren veel tafeltennisverenigingen een basisscholenkampioenschap. Het organiseren van zo’n toernooi is een mooie promotie voor zowel de vereniging als de tafeltennissport in het algemeen. Ook is het een goede manier voor kinderen om kennis te maken met tafeltennis als wedstrijdsport.

De NTTB heeft 3 toernooivormen ontwikkeld met bijbehorende documentatie, allen onder de naam van Table Stars the Battle. De opzet is zo gemaakt dat er bij elke vorm ook punten verdiend kunnen worden voor de school. Hierdoor is er aan het einde van het toernooi ook een scholenprijs. De winnende school mag deelnemen aan de landelijke finale van Table Stars the Battle en strijdt dan om de felbegeerde titel ’’Best tafeltennissende school van Nederland’’. Het verzoek aan de verenigingen is om het lokale scholierentoernooi onder de naam van Table Stars the Battle te organiseren. Op veel basisscholen is Table Stars al een bekend en dus herkenbaar merk.

Hieronder staan 3 voorbeelden om een basisscholenkampienschap te organiseren:
Kant- en klare documenten vind je onderaan deze pagina

Table Stars the Battle, individueel toernooi

Deze toernooivorm heeft zich in de afgelopen dertig jaar bewezen als een goede formule om een basisscholenkampioenschap te organiseren. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen een toernooi voor groep 5/6 en een toernooi voor groep 7/8. Ook wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen een toernooi voor jongens en een toernooi voor meisjes. Gebruikelijk is om te starten met poulewedstrijden. Voor de vervolgwedstrijden zijn meerdere toernooivormen mogelijk. Daarnaast kan elk kind ook nog punten verdienen voor zijn of haar school. Aan het einde van de dag worden de punten opgeteld en komt er dus een winnende school uit de bus. Deze school mag deelnemen aan de landelijke finale in Zwolle.  

Table Stars the Battle – Duo toernooi 
De landelijke finale wordt ook gespeeld met teams van 2 spelers

Deze toernooivorm is dubbel zo sterk! Kinderen hoeven niet meer alleen op te komen dagen. Ze moeten nu een duo vormen samen met een vriendje of vriendinnetje. We merken dat zowel de ouders als de kinderen zelf dit erg prettig en gezellig vinden. De deelnemers spelen allemaal individuele wedstrijden. De behaalde punten van de koppels worden bij elkaar opgeteld. Op positie 1 speelt de sterkste speler, op positie 2 speel de iets zwakkere speler. Ook met deze toernooivorm kunnen er punten verdiend worden voor een school waardoor er aan het einde van de dag ook een winnende school uit de bus komt. Deze school mag deelnemen aan de landelijke finale in Zwolle.  

TTCV organiseert al 30 jaar lang een succesvol duo-toernooi. Wil je meer weten over hun opzet neem dan contact op met de organisatie.

Table Stars the Battle – Team toernooi (dit is tevens ook de opzet van de landelijke finale)

Deze toernooivorm geeft echt het gevoel dat een team strijdt voor een school. Het teamgevoel wordt hierdoor enorm gestimuleerd want alle punten die gescoord worden tellen mee voor het eindresultaat. Kinderen gaan elkaar extra aanmoedigen! In de praktijk merken we dat dit een zeer succesvol toernooi kan zijn mits er genoeg deelnemende teams op de been kunnen worden gebracht. Dat is bij deze toernooivorm een uitdaging maar wanneer het lukt is de binding nog sterker. 

Onderstaande documenten kunnen gebruikt worden voor de organisatie van een scholenkampioenschap:

 Ook handig en leuk om als side-event te organiseren:

       Huur een snelheidsmeter, ga de uitdaging aan met de ballenrobot oefen je techniek op een kleine IPONG tafel.

Speciaal voor groep 3/4