Revalidatiecentra

Tafeltennis op het revalidatiecentrum

Tafeltennis is een sport die veel gespeeld wordt in revalidatiecentra omdat tijdens het spelen de vijf fysieke basiseigenschappen: coördinatie, lenigheid, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid worden getraind.

De Tafeltennisbond heeft twee programma's ontwikkeld waarmee tafeltennis op het revalidatiecentrum wordt gestimuleerd. In het eerste programma ‘Tafeltennis als revalidatiesport’ wordt tafeltennis gezien als middel om met plezier te revalideren.  Het tweede programma 'Tafeltennistraining op het revalidatiecentrum' richt zich juist op het aanleren van de tafeltennistechniek. Beide programma's omvatten een startworkshop, de lesmap paratafeltennis en de toolkit met materialen.

Het programma ‘Tafeltennis als revalidatiesport’ is te gebruiken door professionals die tafeltennis beter en effectiever in willen zetten tijdens de revalidatie van hun cliënt. In het programma worden oefeningen beschreven en op welke manier deze het best uitgevoerd kunnen worden uitgevoerd om de revalidatie zo effectief mogelijk te maken. De aanwijzingen die bij de oefeningen gegeven worden zijn puur gericht op het optimaal revalideren en niet op het optimaal aanleren van de tafeltennistechniek.

Ook het programma 'Tafeltennistraining op het revalidatiecentrum' richt zich op deze doelgroep. In tegenstelling tot het eerste programma staat tafeltennis als sport hier wel centraal. In het programma wordt bijvoorbeeld uitgelegd op welke verschillende manieren het bat vastgehouden kan worden, welke slagen er zijn en met welke effecten er gespeeld wordt. Tevens worden oefeningen en tips gegeven waarbij deze verschillende onderdelen kunnen worden getraind. Op deze manier wordt de overstap naar de tafeltennisvereniging vergemakkelijkt. De revalidant weet immers al een beetje wat hij of zij kan verwachten.

Ook voor trainers, die interesse hebben in training geven aan mensen met een lichamelijke beperking, is het programma interessant. Het programma maakt voor hen inzichtelijk hoe ze oefeningen aan kunnen passen voor mensen met een lichamelijke beperking. 

Workshops
Om kennis met elkaar te delen en een netwerk op te bouwen, organiseert de Tafeltennisbond diverse workshops 'Paratafeltennis op het revalidatiecentrum'. Deze workshop is speciaal opgezet voor medewerkers van de centra, bewegingsagogen en fysiotherapeuten van andere vestigingen en tafeltennistrainers.